Kép

Szarvaskő

Heves megyébe is megérkezett végre a kendő. Beáta meséli:

Elsők közt jelentkeztem az Országvándor vendéglátására, és nagyon tartottam attól, hogy az azóta 3 éves “nagyfiam”, hogyan teszi lehetővé kedves kis településünk bemutatását. Szerencsére, megértette ennek fontosságát, és nagyon jól viselte a hosszan tartó kendőzést, sőt még jól is érezte magát.
Nagyon köszönjük a lehetőséget, hogy nagyobbnál nagyobb települések mellett ezt a kis bükki gyöngyszemet bemutathattuk. Mindenkit szeretettel várunk ide.
A képeken Matyi fiam volt a batyubaba, a legnagyobb fiam Kovács-Tesléry Gergely pedig a fotós és sofőr szerepét töltötte be. Köszönöm nekik is, és családom többi tagjának is a segítséget.

Szarvaskő község Eger és Szilvásvárad között, Egertől kb. 10 km-re helyezkedik el az Eger patak völgyében, a Bükki Nemzeti Park határán. A településen alig több mint 300 állandó lakos él.
Az egyik legenda szerint, a neve onnan származik, hogy egy vadászoktól és a kutyáktól üldözőbe vett szarvas, a későbbi vár helyén annyira megszoríttatott, hogy e nemes állat ijedtében a szikla csúcsáról a mélységbe ugrott és innen nevezték el a sziklahegyet, majd később az itt felépült települést Szarvas-kőnek.

A település két hegy között fekszik, az egyiken a vár található, a másikon pedig egy kilátó, ahonnan az “Ófalu” gyönyörűen látható.

A várhegy alatt található a kis fahíd, melyet a településre oly jellemző csipkebogyó díszit. A község híres a csipkebogyólekvárról, és a tiszteletére rendezett fesztiválról.
A várba a nagy sár miatt nem mertünk felmenni most, de a feltárása majd most kezdődik, és utána még érdekesebb lesz. Kiscsi vár létére jelentős szerepe volt Eger várának segítésében, hiszen észak felől egyedül az itteni szoroson lehetett a hegyeken átjutni, és ennek védelmét látta el. Gárdonyi szerint föld alatti folyosó kötötte össze Eger várával.

A falu központja a Polgármesteri Hivatal melletti Zászlópark és a szemben található római katolikus templom, amelynél nem sok kisebb templom van 🙂

A Vasútállomáshoz közel van a Trianoni emlékmű, mögötte a falu egy régi fényképe, pihenőpadokkal.

Településünk híres a megállítófiguráiról, melyek általában egy-egy közelgő ünnephez kapcsolódnak. Állandó figurák viszont az Örkény: Tóték című művéből készült Isten hozta őrnagy úr c. film szereplői, mivel a filmet itt forgatták, és a mai napig megtalálhatók ezek a helyszínek.

A település két hegység között fekszik, így nagyon kicsik a házakhoz tartozó kertek. Ezért a településtől néhány kilométerre külön alakult ki a település mezőgazdasági része, a Szérűskert, ahol elsősorban állatokat tartottak a helyiek. Napjainkban kezd ismét benépesedni ez a rész is, tehenek, lovak, kecskék és egyéb kisállatok találhatók újra a hegyen.

Szarvaskő” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Kovács Ferencné szerint:

    Nagyon ügyes vagy Bea, jól bemutattad ezt a kis falut, kis gyöngyszemét a Bükknek! Valóban csodálatos, szinte meseszerű. Gratulálok!

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s